Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Forskare lyckades 3D-printa en smart axel

Den smarta 3D-printade axeln innehåller elektronik som möjliggör trådlös överföring av data. BILD: VTT/JARI HALME
Den smarta 3D-printade axeln innehåller elektronik som möjliggör trådlös överföring av data. BILD: VTT/JARI HALME
Publicerad av
Markku Björkman - 16 apr 2018

Forskningscentralen VTT i Finland utvecklar för tillfället framtidens framställningskoncept och kan nu kombinera 3D-printning, sensorteknologi, trådlös dataöverföring och kvalitetskontroll i en och samma process. Möjligheten att tillverka smarta maskindelar öppnar nya dörrar för företagen och är dessutom en klar fördel inom den hårda konkurrensen som omfattar artificiell intelligens just nu.

Den digitala revolutionen inom tillverkningstekniken består av möjligheten att 3D-printa varor utifrån digitala modeller. På så sätt är det möjligt att skräddarsy delar och tillverka dem snabbt enligt behov. Även om många investerar i forskning och utveckling har endast få företag lyckats 3D-printa fungerande maskindelar som utnyttjar exempelvis givare.

VTT:s demonstration visar att det är möjligt att lägga till olika smarta givare och identifikationer i delarna redan under tillverkningsprocessen. Med hjälp av de smarta delarna är det bland annat möjligt att följa med hur maskiner eller apparater fungerar och fastställa delarnas äkthet.

– Möjligheten att samla in och utnyttja exakt data på ett snabbt sätt ökar betydligt när informationen flyttas direkt från komponenten till molnet. Det möjliggör de följande stora stegen mot artificiell intelligens, säger forskningsteamets chef Pasi Puukko i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Annons