Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Verkstad vinnare i rapportfloden

Björn Larsson Rosvall TT: AB Volvo väntas gå starkt i den kommande rapportsäsongen. Lastbilstillverkaren rapporterar delårssiffror den 24 april. Arkivbild.
Björn Larsson Rosvall TT: AB Volvo väntas gå starkt i den kommande rapportsäsongen. Lastbilstillverkaren rapporterar delårssiffror den 24 april. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 15 apr 2018

Rapportfloden smygstartades tidigare i veckan då e-handelsföretaget Dustin släppte nyckeltalen för det brutna räkenskapsårets andra kvartal.

Trots återförsäljarens styrkebesked med en överraskande hög vinst väntas detaljhandeln i stort visa på ljumna siffror när rapportsäsongen på riktigt tar fart i slutet av nästa vecka.

Blandat för detaljhandeln

Rensat för dagligvaruhandeln som gynnades av en tidig påsk kommer detaljhandelsbolagen göra ett blandat första kvartal, säger Fredrik Ivarsson, aktieanalytiker på Kepler Cheuvreux.

Den bilden delar Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist.

Vinstutvecklingen för hela konsumentvarusektorn förväntas komma in svagare med en tillväxt på 4–5 procent jämfört med samma period i fjol, säger han.

Lägre vinsttillväxt

Tonerna i moll går igen när det kommer till den samlade vinstökningen bland de rapporterade bolagen. Enligt vinst- och försäljningsprognoserna ser det första kvartalet ut att bli det sämsta på ett års tid, menar Malmqvist.

Om man justerar för Ericsson, som på egen hand lyfter upp nivån, ligger marknadsförväntningarna för den totala vinsttillväxten på 2–5 procent, jämfört mot tidigare 7–10 procent.

Även för det här kvartalet väntas det krisdrabbade Ericsson redovisa förlustsiffror. Men det förväntande negativa resultatet om drygt 2 miljarder är i en helt annan viktklass än för ett år sedan då telekomjätten backade sex gånger så mycket.

Rapportflodens vinnare

För bolagen inom basindustrin och verkstadssektorn ser det betydligt ljusare ut. Tack vare högkonjunkturen och en försvagad krona gentemot euron pekar prognoserna mot ett starkt kvartal för de exportorienterade företagen. Ett av dem är AB Volvo.

Efterfrågan på lastbilar har generellt sett accelererat kraftigt vilket talar för ett bra år för Volvo. Men man ska komma ihåg att starka kvartalssiffror inte är synonymt med en uppgång i aktiekursen, säger verkstadsanalytikern Hampus Engellau på Handelsbanken.

Dystert för byggbolagen

Enligt Boverket minskar antalet påbörjade bostadsbyggen i Sverige de kommande åren. En utveckling som spås lysa igenom när bolagen inom byggsektorn redovisar resultatsiffror för det första kvartalet.

Byggbranschen förväntas gå sämre vilket säkert är kopplat till stämningsläget på bostadsmarknaden. Bostadsbyggandet på den svenska marknaden står för en ovanligt stor del av vinsterna för byggbranschen i landet, säger Peter Malmqvist.

Annons

Annons

Annons