Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Småföretagarnas Riksförbund stoppar revisionsplikt för småföretag

Regeringen följer inte Riksrevisionens rekommendationer

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Publicerad av
Peter Höök - 13 apr 2018

Småföretagarnas Riksförbund reagerade kraftigt på en rapport från Riksrevisionen som föreslog att regeringen skulle verka för att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag. För att väcka debatt i frågan samlade Småföretagarnas Riksförbund näringslivets aktörer i ett mycket välbesökt riksdagsseminarium vilket nu lett till att regeringen fattat beslutet att inte följa Riksrevisionens rekommendationer.

År 2010 avskaffades revisionsplikten för de minsta aktiebolagen. Det var en mycket efterlängtad reform som innebar att dubbelarbete för redovisningskonsulter och revisorer avskaffades. Genom reformen fick även Sverige samma typ av förutsättningar som de flesta företagen inom övriga EU.

Trots reformen har Sverige tillsammans med Finland de absoluta lägsta gränsvärdena för revision i EU. I jämförbara länder som Tyskland och Storbritannien ligger kravet på en väsentligt högre nivå. Rekommendationen att återinföra revisionsplikten vittnade om en ogrundad syn på svenska företag som mer brottsbenägna än näringslivet i övriga länder.

När Riksrevisionen släppte sin rapport om avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag reagerade Småföretagarnas Riksförbund med bestörtning. Genom en intensiv debatt i media tillsammans med bland annat NNR och Svenskt Näringsliv uppmärksammades Riksrevisionens förslag om återinförande av revisionsplikt för små aktiebolag. Småföretagarnas Riksförbund tog kontakt med skatteutskottets ordförande Per Åsling, C, och därefter kunde ett seminarium i riksdagen arrangeras.

Annons

Annons

Annons