Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Saab presenterar ny simulator för Gripen E

Visas upp på försvarsmässan Defexpo i Indien

Foto: SAAB
Foto: SAAB
Publicerad av
Peter Höök - 12 apr 2018

Saab medverkar på försvarsmässan Defexpo i Indien, den 11-14 april 2018. På mässan presenteras för första gången en Gripen E-simulator som är utrustad med det helt nya användargränssnittet Wide Area Display, WAD.

Wide Area Displayen i Gripen E är en panoramaformad högupplöst skärm (19 x 8 tum) som tillåter en redundant och intelligent presentation av information över hela skärmen, med kapacitet att ta emot information från multitask-tangenter, pekskärmen eller från externa gränssnitt. Med data fusion ger den piloten relevant information och är den huvudsakliga källan för flyg- och uppdragsinformation i cockpiten.

Situationsmedvetenhet är en nyckelfaktor för framgång i moderna stridssituationer. Tack vare det avancerade människa-maskin-systemet i Gripen E, delas och visas relevant taktisk information till piloterna vid rätt tillfälle. Informationen presenteras med hjälp av lättförståeliga, informationscentrerade ikoner på en Wide Area Display-pekskärm, som tillåter fullt konfigurerbar presentation av information. Den har även potential att konfigureras om, under ett pågående uppdrag, genom ett knapptryck.

– Såväl sensorer som vapen får längre räckvidd, vilket i moderna stridssituationer skapar ett behov att täcka större områden. För att ha möjlighet att täcka större områden i ditt taktiska system behöver du zooma ut. Det är en utmaning att både ha god överblick över stridsområdet och samtidigt få med de detaljer som behövs. WAD ger dig den möjligheten, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Annons

Annons

Annons