Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Industrin växer i Sverige

FREDRIK SANDBERG / TT: Antalet anställda i små- och medelstora industriföretag har ökat med 10 procent mellan 2011 och 2016. Arkivbild.
FREDRIK SANDBERG / TT: Antalet anställda i små- och medelstora industriföretag har ökat med 10 procent mellan 2011 och 2016. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 12 apr 2018

Det beror på Gotlands industristruktur, den ser väldigt bra ut med några dominerande företag och då märks det i ett litet sammanhang, säger Sten Axelsson, analytiker på Tillväxtverket.

I en ny rapport från Tillväxtverket framkommer att antalet jobb i industriföretag med mellan 1 och 499 anställda i Sverige har stigit med 10 procent, från ungefär 262 000 till 289 000, mellan åren 2011 och 2016.

Ett län backar

Procentuellt har flest jobb kommit på Gotland, plus 26 procent. Bland snabbväxarna finns också Stockholms, Västra Götalands och Jönköpings län. De tre senare finns också med i toppen av antalet industrijobb generellt.

Endast ett län backar när det gäller antalet anställda – Blekinge.

Några industrigrenar har gått dåligt där. Men Blekinge har ganska god konkurrenskraft och ibland är det så att när företag blir mer effektiva så blir antalet jobb färre, säger Axelsson.

Enligt Tillväxtverket är vissa kommuner i Sverige starkt beroende av några få stora industriföretag vilket "ökar risken för en arbetslöshetskris" om ett sådant företag skulle försvinna.

Specifikt nämns kommuner i Glasriket (Kronoberg och Kalmars län) samt kommuner i Bergslagen som utsatta. Exempelvis för beroendet av globala priser på råvaror och tullar.

Näringsminister Mikael Damberg (S) till TT:

Industrin går starkt i Sverige. Det är en revansch för svensk industri, vi ser hur stor betydelse den har för export och nya jobb men också för välståndet i Sverige.

Och han tillägger:

Men vi i Sverige har anledningen att vara oroliga om det införs ståltullar eller om det utvecklas till ett handelskrig mellan USA och Kina. Det kan bli globala effekter som kan påverka efterfrågan för en lång rad industrier i Sverige.

Små företag utsatta

Men det finns också problem med konkurrenskraften för svenska företag. Enligt rapporten kan de mindre företagen ha det tufft att hänga med i den automatisering som nu sker och som kostar pengar.

Små industriföretag i Sverige påverkas också av det svenska kostnadsläget samtidigt som man är underleverantör till större exportföretag som sätter hård prispress vid sina inköp.

Dessutom tvingas de små företagen ofta vänta länge på betalning från de större.

Många små leverantörer har fått se betaltider på 90 och ända upp till 120 dagar på det man har levererat. Jag har hotat med lagstiftning men nu är en frivillig kod på väg där de största bolagen i Sverige har lovat att börja betala inom 30 dagar, säger Mikael Damberg.

Annons

Annons

Annons