Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jan, 17 2019
Senaste Nytt

”Skiftet till 5G kommer inte att införas 2018”

Den första stora globala vågen av 5G-tjänster kommer att riktas mot mobilt bredband för konsumenter som är snabbare än dagens 4G. Bild: CC0 Creative Commons, kredit: Stevenbp
Den första stora globala vågen av 5G-tjänster kommer att riktas mot mobilt bredband för konsumenter som är snabbare än dagens 4G. Bild: CC0 Creative Commons, kredit: Stevenbp
Publicerad av
Markku Björkman - 03 apr 2018

Medan många leverantörer av telekomnätverksteknologier hävdar att femte generationens trådlösa service (5G) införs äntligen, kommer övergången till 5G inte att ske 2018, enligt ledande data- och analysföretag GlobalData.

Ed Gubbins, Senior Telecom Technology & Software analytiker hos GlobalData säger:

- Det finns olika perspektiv på hur snabbt 5G införs. För säljare som säljer 5G-växlar har ett speciellt perspektiv. För konsumenter, beroende på var i världen de lever, kommer servicen snart. Men för operatörer, i den mening som verkligen betyder något för dem, det vill säga nya intäkter och vinster - kommer väntan att fortsätta ett tag till.

Nätverksutrustningsleverantörer har marknadsfört mobilbasstationens redskap som "pre-5G" och "5G-ready". Under första kvartalet 2018, när leverantörerna tillkännagav att 5G basstationer skulle vara tillgängliga från och med senare i år, var det nyheterna som var mer viktiga.

- Amerikanska Verizon, som var tidigt med om att pröva denna teknik, baserad på högfrekvent millimetervågspektrum - har känt sig särskilt kallat att främja detta som " 5G "eftersom det gör det möjligt att hävda att Verizon ger 5G-service tidigare än konkurrenterna. På samma sätt är leverantörerna angelägna om att kalla det 5G. Däremot kommer dagens 4G LTE-abonnenter generellt att tänka på äkta 5G, inte som en fast, men som en vanlig mobiltjänst, säger Gubbins.

Det verkliga definierade löftet om 5G, enligt Gubbins,  är att operatörerna kan ansluta både människor och maskiner med ett gemensamt nätverk, vilket ger högre effektivitet och lönsamhet än någon tidigare generation. Detta beror på utvecklingen av nya affärsärenden och ett nytt antagande av marknaden som mobilbranschen inte tidigare har sett och förstått.

Gubbins slutsats är:

- Smartphones som stöder 5G kommer inte förrän 2019. Även om vissa operatörer, som AT & T, har lovat att rulla ut 5G-tjänsten tidigare, kan den bara levereras till mindre populära enheter som mobila hotspot" pucks "och" dongles " – som blir bara dagsländor på massmarknaden.

- De första 5G-tjänsterna förväntas starta i USA, Korea, Japan och Kina, främst på grund av en blandning av konsumenternas efterfrågan, konkurrenstryck och nivån på 4Gs nätverksmognad på dessa marknader. När detta händer och 5G-enheter sprids vidare, kan 5G sägas äntligen vara här, förklarar Gubbins.

Källa: Global Data

 

 

 

Annons

Annons

Annons