Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Separerar Co2 ur luften

Co2 används som växtnäring

Foto: Climeworks / Julia Dunlop
Foto: Climeworks / Julia Dunlop
Publicerad av
Peter Höök - 19 mar 2018

i Hinwils i den schweiziska kantonen Zürich drivs ett projekt som visar att det går att kombinera förbränning med bra luftkvalitet. Projektet, och den tekniska lösning som utvecklats, är det första i sitt slag. Ingenstans i världen finns något motsvarande. Den lokala myndigheten som ansvarar för sophanteringen omvandlar sopor till slagg i en förbränningsanläggning.

Ovanpå anläggningen sitter företaget Climeworks lösning för att suga in luft och filtrera bort den oönskade koldioxiden och sedan omvandla den till, växtnäring! Allting sker i en effektiv reningscykel där avfallsförbränningen ger energi till Climeworks CO2-extraktorerna på taket. Koldioxiden transporteras via en ledning till ett växthus 400 meter bort där den används som växtnäring vid odlingen av gurkor och tomater. Varje år förses växthuset med 900 ton koncentrerad koldioxid. Växtnäringen fungerar som en tillväxtboost och har lett till en 20 procents ökning av mängden producerade grönsaker.

– Grundprincipen för en CO2-extraktor är faktiskt ganska enkel. En fläkt drar in luft genom ett filter som fångar upp CO. När filtret är mättat separeras koldioxiden vid 100 grader Celsius. Att välja rätt process och komponenter var faktisk något mer komplicerat än att fastställa en bra grundprincip. Energieffektivitet var en mycket viktig aspekt för oss. Vi hade ett stort fokus på det från första början, säger Jan Wurzbacher, en av upphovsmännen till tekniken.

Annons

Annons

Annons