Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Säker samarbetsrobot

Överträffar europeiska säkerhetsnormer

Samarbetsroboten överträffar kraven i det europeiska maskindirektivet
Samarbetsroboten överträffar kraven i det europeiska maskindirektivet
Publicerad av
Peter Höök - 13 mar 2018

Motoman är en ”hybridrobot” med en räckvidd på 1,2 meter och en hanteringsvikt på 10 kilo. Den kan användas både som en vanlig industrirobot och som en samarbetsrobot. Den erforderliga säkerheten vid direktkontakt med operatören garanteras genom en unik kraft- och momentövervakning på samtliga rörliga axlar vilket gör det möjligt för roboten att agera i samverkan med omgivningen. Om roboten stoppats vid kontakt, kan den sedan enkelt återaktiveras med en knapp på den främre delen av robotarmen.

När det gäller europeiska säkerhetsnormer kan Motoman användas som en kraft- och momentbegränsad robot av den 4:e samverkanstypen eller ”human coexistence”, det vill säga att roboten kan dela arbetsområde med en människa.

När roboten är installerad för en samverkande tillämpning behöver den inte ytterligare skyddsåtgärder som t.ex skyddsgård, vilket sparar både utrymme och kostnad. Robotarmen är också särskilt noggrant utformad. Den saknar skarpa kanter och det är inte möjligt att klämma fingrarna i någon position. Förutom säkerhetsaspekterna har huvudfokus på designen av roboten varit en särskilt användarvänlig drift. Programmering kan som tillval utföras med en ”Easy Teaching HUB” som sitter direkt på roboten.

Sist men inte minst kan MOTOMAN-HC10 också användas som en fullvärdig industrirobot. Det betyder att när operatören inte är i närheten av roboten, kan den köras med full last i full hastighet. Roboten visas bland annat på Elmia Automation, den 15- 18 maj.

Annons

Annons

Annons