Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Stor kompetensbrist inom svensk industri

Ny rapport från Teknikföretagen

 

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Publicerad av
Peter Höök - 08 mar 2018

Tre av fyra medlemsföretag i Teknikföretagen måste anpassa verksamheten till bristen på kompetens, visar rapporten. I spåren av kompetensbristen är vittnesmål vanliga om att företagen inte har kunnat utveckla produkter och tjänster som planerat och att de går miste om potentiella affärer.

– Vi måste bli ännu bättre på att berätta vilka attraktiva jobb som finns inom industrin, säger Amelie von Zweigbergk, chef för industriell utveckling på Teknikföretagen.

Behovet ökar av personer med industriteknisk utbildning, exempelvis till yrken som CNC-operatör (ansvar för datorstyrda maskiner), automationstekniker, underhållstekniker och robotprogrammerare.  Det är också stark efterfrågan på ingenjörer för att klara en hög utvecklingstakt och leda avancerad produktion.

– Om man vill ha jobb ska man antingen utbilda sig till ingenjör, till exempel mjukvaruprogrammering, maskinteknik och elektroteknik, eller gå ett industritekniskt program för att bli CNC-operatör, underhållstekniker eller automationstekniker. Där finns det jobb, säger Amelie von Zweigbergk.

Det omfattande behovet av nya medarbetare i industrin kommer inte att kunna lösas bara genom att dagens unga väljer rätt från början. Det krävs att många redan vuxna medges byta bana.

– Vi måste ha ett mer förlåtande utbildningssystem. De val man gör när man är 15 år ska inte vara så fruktansvärt svåra att göra någonting åt som vuxen, säger Amelie von Zweigbergk.

Annons

Annons

Annons