Mötesplatsen för dig inom svensk industri, mar, 22 2019
Senaste Nytt

När kommer 5G för industrin

Vad händer i 5G-näten under 2018?

Bild: Induo
Bild: Induo
Publicerad av
Peter Höök - 14 feb 2018

Nyheter om 5G ser vi så gott som dagligen i nyhetsflödet och just nu händer det mycket på området. 3GPP som står för standardiseringsarbetet kring 5G klubbade innan jul en standard som kallas 5GNR-standarden, och det här är ett första steg till 5G-standard. Denna version, non-stand-alone 5G NR, bygger på dagens LTE-teknik och kommer att rullas ut redan under 2018. Senare under 2018 åtföljs den av stand-alone 5G så då bygger uteslutande på teknik som senare kommer att återfinnas i dom skarpa 5G-näten.

Man säger att 5G-näten kommer vara anpassade för maskiner redan från början, och som exempel så är självkörande fordon en intressant marknad som man säger ska kunna ha en säkerhet på 99,999% i överföring om man använder 5G, något som ska vara tillräckligt för säkerheten självkörande fordon kräver.

5G-nätens fördröjning kommer också att vara mycket kortare än idag. 4G ger 20 till 100 millisekunders latens och 5G-näten där pratar man om fem till 10 millisekunders latens. Vilket ska vara tillräckligt då i ganska många olika typer utav applikationer.

5G-standarden den spänner från 600 MHz upp till 50 GHz, så det är ett ganska stort frekvensområde som skall täckas. I Sverige kommer vi att se banden 3,4 till 3,8 GHz, och 26 GHz öppnas för 5G. Ett problem för oss i Sverige framförallt är att 3,4 till 3,8 GHz inte är helt tillgängligt för användning än och inte kommer att öppnas än på ett tag.

Vi kommer att se en typ av teknik när vi är inomhus i 26 GHz som inte kan täcka särskilt långa avstånd, utan 26 GHz kommer stå för kortdistansöverföring med hög hastighet.

Källa: Induo

Annons

Annons

Annons