Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 16 2018
Senaste Nytt

Kritik mot regeringens byggförslag

Hossein Salmanzadeh/TT: Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill få bort fusk och oseriösa företag från byggbranschen.
Hossein Salmanzadeh/TT: Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill få bort fusk och oseriösa företag från byggbranschen.
Maja Suslin / TT: Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, tror många småföretag slås ut. Arkivbild.
Maja Suslin / TT: Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, tror många småföretag slås ut. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 13 feb 2018

Branschen har omfattande problem med fusk och osund konkurrens, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Regeringen vill därför genomföra ett lagförslag som ska skapa "ordning och reda" i byggbranschen. Konkret innebär det att en anställd hos en underleverantör som inte får ut sin lön i stället ska kunna kräva betalt av det företag som anlitat dennes arbetsgivare. I andra hand ska den anställde kunna gå på huvudentreprenören för bygget.

Dagens förslag om entreprenörsansvar skapar incitament för mer noggranna kontroller av underentreprenörer och då blir det svårare för oseriösa aktörer att verka i branschen, säger Stefan Löfven.

Långa kedjor

Långa entreprenörskedjor med underleverantör efter underleverantör är vanliga i byggbranschen, och i sig en riskfaktor för brott, påpekar statsministern.

Men Mats Åkerlind, vice vd för Sveriges Byggindustrier, tycker att regeringens förslag skjuter vid sidan av målet.

Det här är inget stort problem, vi har ingen stor omfattning av tvister av den här typen där den anställde inte fått sin lön, säger Åkerlind.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) anser att det ligger i sakens natur att inte alla fall blir kända.

Det är ofta en svag och utsatt person som inte får lön, som kanske inte ens bor i Sverige och som inte är medlem i ett fackförbund som kan driva frågan, säger hon.

Dyrare byggen

Sveriges Byggindustrier tror att de oseriösa företagen kan verka ändå, men kanske ännu mer i det fördolda. Och att de kan tvinga andra att ta ansvar för de anställda – att någon annan får betala. Konsekvensen riskerar bli dyrare byggen, tror Mats Åkerlind.

De seriösa företagen kan komma att se sig tvingade att försäkra sig mot sådana kostnader, att de innehåller medel för att försäkra sig att underentreprenören betalar lönerna, säger han.

Det här är en genomgripande förändring av hela affärsupplägget i byggbranschen.

Funkar i Norge

Med på pressträffen finns också Jimmy Bengtsson, vd för norska Veidekkes verksamhet i Sverige. Han är positiv till förslaget. I Norge finns en liknande lag sedan 2007.

I samtal vi haft med våra norska kollegor, så har vi inte kunnat uppfatta att det har funnits några problem att genomföra en sådan här ordning, säger han.

Även LO-facket Byggnad välkomnar förslaget.

Det är vi i Byggnads som lagt grunden för det här förslaget. Det står högst på medlemmarnas dagordning. Vi vill inte ha ett A- och ett B-lag på våra arbetsplatser, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Den nya lagen föreslås börja gälla den 1 augusti 2018.

Annons

Annons

Annons

Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom  dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018
Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018

AI Forum 2018: Artificiell intelligens skapar ekonomisk tillväxt i Europa

"del av vår vardag"

– Artificiell intelligens är en central framgångsfaktor för Europa. Den innebär möjligheter för...