Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Hårda tider för fyrverkeriföretag i Kina

AP/TT: Fyrverkerier till försäljning i Kina inför nyår. Arkivbild.
AP/TT: Fyrverkerier till försäljning i Kina inför nyår. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 12 feb 2018

Det är inte mycket försäljning att tala om, vi sitter här och spelar kort, säger en man som säljer fyrverkerier på en marknad.

Under det kinesiska nyåret brukar familjer traditionellt sett bränna av raketer in på morgontimmarna. Smällandet sägs skrämma iväg onda andar och ge en lyckosam start på det nya året.

"Droppe i havet"

För att minska föroreningarna förbjöd myndigheterna i fjol fyrverkerier i 444 kinesiska städer, och inför nyårsfirandet i år har förbudet utvidgats till att också gälla Peking och flera andra stora städer.

För den kinesiska ekonomin är det en droppe i havet, men invånarna i Liuyang är beroende av fyrverkeriindustrin, av fabrikerna, säger 48-årige Chen Jiarong, som tillverkat raketer sedan han var tonåring och nu har 120 anställda.

Fortfarande sker mycket av produktionen för hand, i fabriker som ligger högt upp bland stadens kullar.

Förbudet mot fyrverkerier har lett till att affärerna går dåligt, enligt flera företagare som Reuters pratar med. Fyrverkerier är fortfarande populära på landsbygden, men efterfrågan har minskat i städerna. Unga kineser är inte lika sugna på att föra vidare traditionen till sina barn, på grund av bristande säkerhet och brist på utrymme.

Säljs utomlands

Olyckor som involverar fyrverkerier är inte ovanliga i Kina – i januari i fjol dödades fem personer i en affär som sålde pyroteknik, och för fyra år sedan dödades 12 människor i en fabrik.

I Liuyang slår den minskade efterfrågan snabbt mot industrin. Sent under 2015 fanns det 946 företag i staden som sysslade med fyrverkerier – drygt två år senare är det bara 558 kvar, enligt myndigheterna.

Fortfarande exporteras mycket fyrverkerier, enligt Chi Yuewen, som säljer 90 procent av sina fyrverkerier utomlands.

Fyrverkerier har använts i Kina i över tusen år. Och att de skjuter av fyrverkerier utomlands, men inte här, det känns inte helt rätt, säger han.

Annons

Annons

Annons