Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 16 2018
Senaste Nytt

Rea på Teliaaktien när finska staten säljer

Jessica Gow / TT: Det statliga finländska investmentbolaget Solidium säljer sina Teliaaktier. Arkivbild.
Jessica Gow / TT: Det statliga finländska investmentbolaget Solidium säljer sina Teliaaktier. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 07 feb 2018

Solidium äger över 137 miljoner aktier i Telia med ett värde av drygt 5,1 miljarder kronor. Försäljningsprocessen inleds omedelbart och enligt Solidium ska försäljningens resultat offentliggöras den 8 februari, uppger Dagens industri. Solidiums innehav motsvarar cirka 3,2 procent av de emitterade aktierna.

Att den finländska staten kommer att göra sig av med samtliga Teliaaktier har varit känt länge. Processen inleddes 2011, och försäljningen nu blir den sjätte och sista.

Det här är ett naturligt steg för oss och säger ingenting om vad vi tycker om bolaget, säger Solidiums vd Antti Mäkinen till Di.

Konstig tidpunkt

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är mycket förvånad över tidpunkten för försäljningen.

Många undrar varför finska staten väljer denna dag av alla dagar. Tajmingen, att man gör det mitt under den stökigaste börsveckan vi haft på flera år, det förvånar. Man vill förstås ha ut så mycket som möjligt, och det är svårt en dag som denna, säger han till TT.

När en enorm mängd Teliaaktier ska ut på marknaden kommer köparna sannolikt att få en rejäl rabatt mot slutkurs, och till exempel många hedgefonder kommer att passa på att sälja direkt för att få en snabb vinst, enligt Bornold:

Min tro är att aktiekursen kommer att tryckas ned ganska rejält.

Dubbla förluster

Innehavare av Teliaaktier kommer att förlora dubbelt, på en redan pressad börs.

Det är bara att acceptera. Men är man en långsiktig ägare i Telia är det positivt att finska staten lämnar, då är det bättre att få in ägare som vill äga Telia. Men på kort sikt kommer det att svida, säger han.

I och med finska statens utförsäljning åker också de gamla Soneraktierna, som uppgått i Telia, ut helt.

Annons

Annons

Annons

Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom  dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018
Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018

AI Forum 2018: Artificiell intelligens skapar ekonomisk tillväxt i Europa

"del av vår vardag"

– Artificiell intelligens är en central framgångsfaktor för Europa. Den innebär möjligheter för...