Mötesplatsen för dig inom svensk industri, dec, 13 2018
Senaste Nytt

SAAB tar order på hybridfarkost

Ska leverera undervattensfarkosten Sabertooth

Foto: SAAB
Foto: SAAB
Publicerad av
Peter Höök - 25 jan 2018

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tecknat ett kontrakt på leverans av undervattensfarkosten Sabertooth. Sabertooth är en hybridfarkost som kan opereras i både autonoma och fjärrstyrda operationer. Leveranserna kommer att genomföras under 2018.

I och med detta kontrakt har kunden beställt de första farkosterna i en planerad flotta av Sabertooth-farkoster. Enligt avtalet kommer Saab och kunden att samarbeta gällande utveckling av denna banbrytande och innovativa farkost avsedd för avancerade undervattensoperationer såsom inspektion, underhåll och reparationer av undervattensstrukturer.

– Vi är glada över ordern på de här första systemen. Att leverera Sabertooth till ett ledande företag inom olje- och gassektorn är definitivt ett genombrott för oss. Vi kommer att ha ett nära samarbete med kunden för att anpassa systemet och vi ser fram emot att hjälpa dem med deras strategiska fokus och fortsatta tillväxt, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

– Sabertooth-systemet har konfigurerats för att kunna integreras med ytterligare sensorer och på så sätt snabbt anpassas för specifika tillämpningar. Vi kommer att fortsätta utveckla systemet för att uppfylla nya krav från slutanvändarna. Genom att använda Sabertooth kommer de också att minska sina driftkostnader betydligt, säger Görgen Johansson.

Kontraktet omfattar en mängd olika avancerade sensorer där Sabertooth-systemet även har konfigurerats för att kunna integreras med ytterligare sensorer och på så sätt snabbt anpassas för specifika tillämpningar.

Annons

Annons

Annons