Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Almega: Stoppa kompetensutvisningarna

Avslag för förlängt arbetstillstånd ökar dramatiskt

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Publicerad av
Peter Höök - 19 jan 2018

Nya siffror från Migrationsverket visar att antalet avslag vid ansökningar om förlängt arbetstillstånd ökar dramatiskt. År 2012 var avslagen 321 och i utgången av 2017 hela 1832. Det visar i tydligt att den skärpta lagstiftningen från 2014 har haft en mycket negativ effekt. Almega har med hjälp av nättidningen The Local frågat 1214 personer om hur de ser på villkoren att arbeta och studera i Sverige. De vittnar om ett myndighetssverige som sätter stopp för personer som vill och kan jobba i Sverige.

– Vi behöver en aktiv politik för att öka arbetskraftsinvandring. I avvaktan på att lagstiftningen nu ändras vid halvårsskiftet borde kompetensutvisningarna stoppas, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

I undersökningen är den upplevda osäkerheten hos arbetskraftsinvandrare vid förlängning av arbetstillstånd tydlig. Där utmärker sig osäkerheten kring huruvida resor till hemlandet är möjliga under väntan på förlängt arbetstillstånd. Respondenterna upplever det också som ett enormt problem att man endast har tre månader att söka nytt jobb om anställningen upphör. Vid genomförandet av undersökningen var väntetiderna för beslut om förlängt arbetstillstånd ca 329 dagar, men det fanns också ärenden som fått vänta på beslut i mer än två år.

När de försöker etablera sig på den svenska arbetsmarknaden upplever en stor andel av arbetskraftsinvandrarna att de får bristande information och stöd från myndigheterna istället för hjälp och vägledning. Särskilt låga betyg får processen att få arbetstillstånd och tillgången till information om de svenska kollektivavtalen.

Annons

Annons

Annons