Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 21 2018
Senaste Nytt

Begagnade mobiltelfoner får nytt liv i Estland

Recirkulerar gamla mobiltelefoner

Foto: Redeem
Foto: Redeem
Publicerad av
Peter Höök - 12 jan 2018

Peter Ekström, är vd för Redeem i Norden. Han berättar om berättar varför man valde att förlägga återvinningen av mobiltelefoner just till Tartu i Estland.

– Det hela var egentligen en estnisk idé. Ett par studenter vid universitetet i Tartu hade redan 2011 börjat en verksamhet med att renovera telefoner och sälja dem i andra hand. Resultatet blev företaget UPR Global, som Redeem köpte 2013. Sedan dess har det gått raskt framåt. När vi köpte verksamheten hanterade man ungefär 10 000 telefoner per år och nu är vi uppe omkring 500 000 telefoner per år bara i Estland. Telefonerna som hanteras i Estland kommer från Norden, Baltikum, Centraleuropa och Spanien.

Hos Redeem renoveras ungefär 95 procent av alla inkomna telefoner och surfplattor så att de går att sälja igen. Andelen telefoner som kan renoveras och bli fullt funktionsdugliga ökar hela tiden. Förr hade människor gamla mobiltelefoner i byrålådan, men numera byter man fullt moderna telefoner mera som en modesak. Normalt är att man byter vartannat år och då har telefonerna inte ens hunnit bli slitna. Modernare telefoner blir också allt mer slitstarka. Idag klarar de till exempel vatten mycket bättre än förut. Kamerorna blir allt bättre och displayerna allt slagtåligare. Dessutom blir telefonerna allt dyrare och människor tar hand om dem på ett bättre sätt.

När företag köper 2000 – 3000 telefoner på ett bräde kan priset på en ny mobil vara avskräckande medan priset för en bra begagnad, som ligger på hälften eller mindre vara mer inbjudande. En telefon som är 2-3 år har inte lika kraftfull processor och är inte lika snabb som en nyare, men för normal användning är det tämligen ointressant.

– Framtiden ser också lovande ut eftersom kvaliteten på telefonerna blir bättre och bättre och vi får ta hand om allt nyare modeller, som efterfrågas allt mer. Redeems affärsprincip är anpassat modernt miljötänk, cirkulär ekonomi och lägre koldioxidutsläpp.

Annons

Annons

Annons