Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jan, 21 2019
Senaste Nytt

Saab levererar till finska marinen

Exportorder på ny lätt torped

Foto: Finska Marinen
Foto: Finska Marinen
Publicerad av
Peter Höök - 05 jan 2018

Saab har blivit utvald som leverantör till den finska marinens halvtidsuppgraderingsprogram SQ2000. SQ2000 säkerställer och utvecklar sjöstridsförmågan hos den finska marinen. Inkluderat i kontraktet är Saabs nya lätta torped, torpedsystem, dokumentation, utbildning och support. Leveranser påbörjas under 2018.

Integration av torpederna på robotbåtarna av Hamina-klass kommer att genomföras tillsammans Patria, där Patria har huvudansvaret för Squadron 2000-uppgraderingen.

– Vi är stolta över att den finska marinen har valt Saab som leverantör av den här nya förmågan till den finska försvarsmakten. Saabs nya lätta torped har utvecklats för att bemästra såväl de utmanande miljöerna i grunda och kustnära vatten som öppet hav. Med både Sverige och Finland som kunder på det nya systemet kommer möjligheterna för ett djupare samarbete mellan de två ländernas mariner att öka, inte minst inom ubåtsjakt”, säger Anders Gardberg, landschef för Saab i Finland.

– Den här första exportordern på vår nya torped är en milstolpe för oss och vår undervattensverksamhet. Med den här ordern kommer den finska marinen ha den mest sofistikerade torpeden på marknaden. Torpedens trådstyrning ger operatören möjlighet att kontrollera och styra torpeden mot fientliga mål och i närheten av egna styrkor med helt andra frihetsgrader än vad en motsvarande torped utan möjlighet till trådstyrning erbjuder, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Saabs nya lätta torpedsystem är ett flexibelt och avancerat ubåtsjaktvapen för utmanande och kustnära vatten. Det gör torpeden till ett idealiskt vapen för kustområden med utmanande och krävande bottentopgrafi och hydroakustiska förhållanden.

Annons

Annons

Annons