Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 21 2018
Senaste Nytt

Unik operationssal med förstärkt verklighet

MR-kameran på 14 ton guidar kirurgen

Sahlgrenska universitetssjukhuset
Sahlgrenska universitetssjukhuset
Publicerad av
Peter Höök - 04 dec 2017

I dag opereras den första patienten i en hybridsal med Sveriges första MR-kamera i operationsmiljö. Det sker i samband med att Bild- och interventionscentrums sista etapp öppnar – en operationsavdelning med totalt sex operations- och hybridsalar med teknik i världsklass.

– Det här är den tekniktätaste och mest avancerade operationsavdelningen som finns i Sverige i dag, säger Christina Svärd, verksamhetschef för Hybrid och intervention vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Hela operationsavdelningen med möjligheter till operation och bilddiagnostik på samma plats innebär också att flera olika verksamheter kommer att arbeta tillsammans på nya sätt. Framförallt räknar man med ett utökat samarbete mellan opererande specialiteter och radiologi.

–  Tekniken här ger oss helt unika möjligheter. Det handlar inte bara om att kunna genomföra operationer på ett bättre sätt. För patienterna innebär det att ingreppen i större omfattning kan göras minimalinvasivt, olika angreppssätt kan kombineras och tillsammans med bilddiagnostik blir vården säkrare, säger Christina Svärd.

Operation 8 är en operationsavdelning med sex operationssalar. Fyra av dessa är hybridsalar där en har en rörlig MR-kamera hängd i taket kan föras in i operationssalen under en pågående operation för undersökningar av främst huvudet och halsområdet. Kameran är placerad mellan två operationssalar: i den ena salen körs MR-kameran in till patienten och från den andra salen kan patienten i pågående narkos och på operationsbordet föras till MR-kameran för kontroll. I det senare fallet kan valfri del av kroppen undersökas. Intill MR-kameran finns även en röntgenrobot som ger världsunika möjligheter att undersöka patienten med både röntgensystem och magnetkamera under pågående operation.

Totalt är tre salar utrustade med röntgenrobotar för avancerade röntgenundersökningar under en pågående operation. Den datorstyrda roboten kan ta röntgenbilder av patient väldigt precist. Ändras operationsbordet på något sätt kan roboten anpassa sig efter det. Resultatet är 3D-bilder som ger stöd vid operationen. Den flyttbara MR-kameran väger totalt 14 ton, varav själva magneten väger 7 ton. MR-kameran hålls uppe av 15 ton järnbalkar ovan undertaket.

Annons

Annons

Annons