Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 24 2018
Senaste Nytt

Talande maskiner

Säger till när underhåll behövs

Högskolan Gävle
Högskolan Gävle
Publicerad av
Peter Höök - 13 nov 2017

Maskinerna kommer själva att säga till när underhåll behövs, eller om något håller på att gå sönder, redan innan det sker, säger Niclas Björsell, docent i elektronik vid Högskolan i Gävle. I ett forskningsprojekt finansierat av Vinnova, ska forskarna vid Högskolan i Gävle, under ledning av Niclas Björsell, tillsammans med SSAB i Borlänge och Svenska Fönster i Edsbyn, ta fram modeller för smart underhåll.

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, "Stoppveckor", eller när någonting har gått sönder. Nu ska forskarna genom att studera maskinerna hela tiden, mäta de ut- och indata som finns runt omkring dem, skapa en virtuell modell av maskinen, som man sedan kan studera och jämföra online med den riktiga maskinen.

– De grundvärden vi får hjälper oss upptäcka om den riktiga maskinen inte uppför sig som den borde göra, innan någon annan upptäcker det.

All information samlas sedan i en bank som kommer att innehålla information om hur maskinen uppför sig när den t ex börjar gå sönder.

– Vi får ett beslutsstöd, ett verktyg, som säger oss att det nu troligen är dags att byta en viss komponent.

Det handlar om ekonomisk hållbarhet, säger Niclas, att man inte behöver göra underhåll när det inte behövs och uppmärksammas på att göra underhåll innan något går sönder.

– På detta sätt kastar vi inte bort något, vi kan behålla maskinen längre och behöver inte utnyttja de resurser som skulle krävas för en ny maskin.

Annons