Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 23 2018
Senaste Nytt

Drillcon utvecklar lösningar för personalförsörjningen

Startar egen trainee-utbildning

Foto: Drillcon
Foto: Drillcon
Publicerad av
Peter Höök - 09 nov 2017

Personalförsörjningen är en nyckelfråga för svenska industri. Företagen ropar efter arbetskraft och personalbristen har nu blivit en flaskhals för industrisektorn. I dag rapporterar till exempel Handelskammaren i Stockholm att bristen på arbetskraft är den högsta på 10 år.

Ett företag som löst sina rekryteringsproblem är Drillcon som levererar borrtjänster inom gruv- och anläggning. Koncernen utför kärnborrning, raiseborrning och på den Europeiska- och sydamerikanska marknaden.

– Historiskt så har vi haft problem med rekryteringen och den har oftast skett via våra nätverk och personliga kontakter. Det där har väl inte fungerat så bra alla gånger så därför startade vi ett eget trainee-program.

Det berättar Patrik Rylander, vd på Drillcon för Conventus Media.

– Utbildningen startar med en teoretisk del, en klassrumsundervisning där externa lärare kommer in och undervisar om olika borrtekniker, säkerhet, arbetsmiljö, men också om vårt företags kultur och våra värdegrunder.

Rekryteringen till utbildningarna sker via annonser i pressen och med hjälp av sociala media. Intresserade personer gör en ansökan, och man prioriterar folk med teknisk bakgrund. Men människor kommer från alla möjliga håll för att delta i utbildningen till borroperatör – till och med från vårdsektorn har man rekryterat. Och företaget vill gärna se fler kvinnor i branschen.

När grundutbildningen är genomförd kommer en ”lärlingsperiod” där deltagarna får följa erfarna medarbetare på uppdrag ovan- och under jord som hjälpare, och då har dom som deltar i programmet kommit in i verksamheten på ett bra sätt.
Drillcon har olika typer av borriggar för ovan- och underjordsborrning. Allt från lätta borriggar installerade på mobila bärare till större datastyrda riggar som kan borra ner till 2 000 meter.

– Programmet har varit en succé för oss och har gjort att vi har klarat den höga produktionsbeläggningen som vi har just nu. Och vi har anställt samtliga som har genomgått vårt trainee-program – totalt cirka 35 – 40 personer. Vi har kopplat våra utbildningar till hur vi känner av konjunkturen så att vi alltid har utbildad personal som kan möta efterfrågan, säger Patrik Rylander

Annons

Annons

Annons