Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 23 2018
Senaste Nytt

Kiwa Inspecta demonstrerar ny generation drönare

Processindustridagarna, Gothia Tower

Foto: Conventus Media
Foto: Conventus Media
Publicerad av
Peter Höök - 09 nov 2017

Att använda sig av skylift eller bygga ställningar för att inspektera höghöjdsobjekt är ofta en långsam och kostsam metod. Nu finns alternativet att istället använda drönare för att inspektera svårtillgängliga platser på ett snabbt och säkert sätt.

– Den här drönaren som jag håller i använder vi för inspektion av ”slutna utrymmen”. Det kan vara riskabelt att gå in i till exempel industripannor. Om det händer något där inne så måste man få ut personal snabbt vilket inte alltid är så lätt. Nu skickar vi in den här drönaren genom manluckan och får en bra bild av konditionen på inspektionsstället. Och buren som drönaren är monterad i gör att den är ganska okänslig för stötar.

Det berättar Emil Tjäder, Kiwa Inspecta, på Processindustridagarna för Conventus Media.

– Att använda drönare för industriell inspektion är både tidsbesparande och ekonomiskt fördelaktigt. Men slipper vänta på att ett kokarkärl svalnar vilket spar tid. Vi kan flyga in i 50 graders värme. Det gör att man kan påbörja eventuella åtgärder långt före en traditionell inspektion utförd av människor.

Dessutom slipper man dyra ställningsbyggnader eller inspektioner med sky lift som både är dyrt och tar tid att få på plats, menar Emil Tjäder.

– Vi har en helt ny generation drönare som vi visar upp här på mässan som vi hoppas mycket på. Underhållsstopp är i dag väldigt tidspressade så vi tror mycket på den här tekniken, säger Emil Tjäder.

Som en första insats vid till exempel ett driftstopp är drönaren perfekt för att lokalisera fel, så att man kan utföra riktade insatser. Videokamera, högupplösta stillbilder samt värmekamera ger ett bra underlag för att kunna fastställa behovet av åtgärder.

 

Annons

Annons

Annons