Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Forskningsprojekt lyfter möjligheterna med additiv tillverkning

Bild på Högskolan i Trollhättan. Foto: Kristoffer Hedberg
Bild på Högskolan i Trollhättan. Foto: Kristoffer Hedberg
Publicerad av
Jessica - 23 okt 2017

I samverkan med industriella partners och KK-stiftelsen lanserades i början på 2017 ett nytt projekt på Högskolan Väst. Fokus ligger på additiv tillverkning och att skapa spetskunskap kring högtemperaturmaterial.

– Redan nu finns spännande resultat både kring processer och materialpåverkan och jag är övertygad om att projektet SUMAN-Next kommer att hjälpa till att flytta fram positionerna för additiv tillverkning, säger Peter Harlin, ordförande i projektets styrgrupp och senior forskningsingenjör på Sandvik Materials Technology, en tongivande partner i projektet.

Forskningen på Högskolan Väst är inriktad på metalliska material. Sandvik Materials Technology är en leverantör av höglegerat metallpulver till additiv tillverkning. I Sandviken har Sandvikkoncernen även ett center för additiv tillverkning och har således en plattform som spänner över hela värdekedjan inom additiv tillverkning. Sandvik har sedan tidigare haft samarbete med Högskolan Väst inom produktionsteknikområdet.

– Högskolan Väst känns som en högskola med framåtanda och som vågar tänka nytt. Det finns en hög ambitionsnivå och en vana att forska tillsammans med industrin som märks i deras sätt att arbeta, säger Peter Harlin.

Häromveckan genomfördes en större samling med aktiva partners och de olika så kallade arbetspaketen som riggats i projektet.

– Extra roligt att företagen visar stort engagemang vilket inte minst visade sig vid seminariet där både uppslutning och entusiasm överträffade mina förväntningar, säger forskningsledare Per Nylén.

Projektet är treårigt och fokuserar på att skapa en grundläggande förståelse för sambandet mellan process, materialets struktur och materialegenskaper.

– Jag är imponerad över hur mycket som har åstadkommits med tanke på att det endast pågått i nio månader. Vi har redan mycket resultat som visat stort industriellt intresse och som samtidigt är av vetenskapligt intresse med hög publiceringsgrad. Projektet löper med jämn och hög takt och vi ligger resultatmässigt före vår ursprungliga plan.

Vid additiv tillverkning omvandlas tredimensionella datorritningar till fysiska objekt. Delarna byggs upp genom att smält metalltråd eller metallpulver adderas lager på lager tills den önskade geometrin är nådd, skriver Högskolan Väst. Metoden är som namnet anger en flexibel metod, där man kan bygga komplexa geometrier droppe för droppe.

Tekniken beskrivs som mer miljövänlig än klassisk tillverkning eftersom den innebär mindre spill av material. De olika additiva tillverkningsprocesser som finns tillgängliga idag spänner från enkla plastskrivare för hemmabruk till mycket avancerade maskiner för tillverkning av komplexa flyg- och fordonskomponenter, stationära gasturbiner och individanpassade medicinska implantat. Additiva tillverkningsprocesser ger även möjligheter att skapa nya typer av produkter som inte kan produceras med dagens teknik då det är för komplex design.

Annons

Annons

Annons