Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Oljeindustrin återupptog verksamheten vid Mexikanska golfen

Fartyg och oljeplattformar vid Mexikanska golfen. Foto: Wikipedia, kredit: Chad Teer
Fartyg och oljeplattformar vid Mexikanska golfen. Foto: Wikipedia, kredit: Chad Teer
Publicerad av
Markku Björkman - 09 okt 2017

Oljeindustrin i USA återupptog verksamheten efter orkanen Nate på söndagskväll, den 8 oktober. Oljebolag som Chevron och Shell gav startsignal för raffinaderier och oljeplattformar för fortsatt och oinskränkt verksamhet i och kring den Mexikanska golfen.

Plattformar och raffinaderier i delstaterna Louisiana, Mississippi och Alabama stängdes strax före orkanen Nates ankomst, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Som mest stod 90 procent av industrin still eller till och med något mer när orkanen Harvey ödelade stora delar av området i slutet av augusti och i början av september. Harvey bidrog också till att höja oljepriserna.

Chevron och Shell håller nu på att återuppta samtliga tidigare aktiviteter. Fram till söndagen den 8 oktober hade 18 tankfartyg, varav hälften lastade med råolja och andra oljeprodukter, sökt skydd för orkanen nära New Orleans och detsamma gjorde ett antal container- och kryssningsfartyg. Passagerarna upplevde av allt att döma en oförglömlig seglats.

Orkanen, som har lämnat efter sig mer än 30 dödsoffer i Centralamerika, har tvingat fler än 300 oljeplattformar i Mexikanska golfen att evakueras, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till uppgifter från den amerikanska myndigheten Bureau of safety and environmental enforcement, BSEE, som ansvarar för olje- och gasborrning. Det är betydligt fler än det antal som påverkas av orkanen Harvey i början av september i år.

Sammantaget bedömer BSEE att åtgärderna har sänkt den amerikanska produktionskapaciteten i Mexikanska golfen med 1,6 miljoner fat olja per dag under lördagen, vilket motsvarar 92 procent av den normala produktionsvolymen. Även utvinning har naturgas har påverkats, med en 77-procentig nedgång i kapaciteten under lördagen.

Källor: Reuters & SvD

Annons

Annons

Annons