Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Hemelektronikkedjan Best Buy slutar sälja Kasperskyprodukter

Best Buy in Edmonton , Kanada.  Photo: Wikipedia: kredit: Myke2020
Best Buy in Edmonton , Kanada. Photo: Wikipedia: kredit: Myke2020
Publicerad av
Markku Björkman - 11 sep 2017

Amerikanska hemelektronikkedjan Best Buy har slutat sälja produkter av det ryska datasäkerhetsföretaget Kaspersky Lab.

Nyhetsbyrån AFP skriver att en talesman för Best Buy meddelar att åtgärden vidtogs på grund av oro över Kasperskys påstådda kopplingar till den ryska regeringen.

Samtidigt varnade Rysslands president Vladimir Putin varnade ryska teknologiföretag för att de kan gå miste om statliga ryska beställningar om företagen inte övergår till att använda rysk mjukvara.

Kaspersky Lab är ett datasäkerhetsföretag grundat 1997 av Eugene Kaspersky som erbjuder antivirus, antispyware, skräppostfilter och andra produkter mot dataintrång. De har sitt säte i Moskva, Ryssland och har lokala kontor i flera länder. Kaspersky öppnade våren 2007 ett nordiskt marknadskontor i Kista.

Under ett möte med företrädare för teknologisektorn sade Putin att det inom vissa sektorer och regioner kan hända att staten kommer att tacka nej till tekniska lösningar som innehåller stora mängder importerad hård- och mjukvara.

Putin sade att staten i vissa fall inte kan köpa sådana lösningar eftersom det kan hända att någon någonstans trycker på en knapp och allting slocknar, rapporterade nyhetsbyrån Interfax.

- Ni borde inte erbjuda IBM eller utländsk mjukvara. Vi kan inte ta dem på grund av alltför stora risker, sade Putin enligt det ryska mediebolaget RT.

Statliga ryska institutioner har enligt nyhetsbyrån Reuters stegvis gått över till att använda inhemsk teknologi inom ramen för den ryska regeringens strävan att minska på importen.

Den här trenden tilltog efter att västländer införde sanktioner mot Ryssland till följd av det ryska övertagandet av Krim och kriget i östra Ukraina.

Privata ryska företag använder enligt Reuters främst importerad teknologi.

Annons