Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 25 2018
Senaste Nytt

ABB uppgraderar Baltic Cables

Ersätter äldre utrustning för att förbättra effektiviteten och tillförlitligheten

Modernisering av Baltic Cable-länk med det senaste kontrollsystemet från ABB
Modernisering av Baltic Cable-länk med det senaste kontrollsystemet från ABB
Publicerad av
Peter Höök - 10 aug 2017

ABB har tagit hem en order från Baltic Cable, ett dotterbolag till norska Statkraft, en av Europas ledande producenter av förnybar energi, på att uppgradera Baltic Cables HVDC-kraftöverföringslänk. Länken går under Östersjön och kopplar samman elnäten i Tyskland och Sverige. Som en del av moderniseringsprojektet kommer ABB att uppgradera kontroll- och skyddssystemet för HVDC-länken med den senaste ABB Ability MACH-tekniken.  

Den 25 mil långa undervattenslänken har en kapacitet på 600 MW och spänning på 450 kV – den högsta driftspänningen i Tyskland. Länken byggdes 1994 för att förbättra effektiviteten i kraftutnyttjandet och drar nytta av de olika mönstren i elproduktion och förbrukning i Sverige respektive Tyskland genom att samla energiresurserna och möjliggöra utbyte av elektricitet.

Det uppgraderade MACH-kontrollsystemet fungerar som hjärnan i HVDC-länken genom att övervaka, kontrollera och skydda den sofistikerade tekniken i omriktarstationerna. Det är försett med avancerad felregistrering och funktioner för fjärrkontroll. ABB kommer också att ersätta annan äldre utrustning för att förbättra effektiviteten och tillförlitligheten.

– Moderniseringen av Baltic Cables HVDC-länk kommer inte bara att förbättra prestanda och tillförlitlighet utan också förlänga livslängden på denna viktiga länk”, säger Patrick Fragman, chef för ABBs verksamhet Grid Integration, som ingår i divisionen Power Grids.

Annons