Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 25 2018
Senaste Nytt

Prislappen för brexit: 40 miljarder euro

Ferdinand Ostrop/AP/TT: För första gången nämns en siffra på vad britterna kan tänka sig att betala för brexit. Arkivbild
Ferdinand Ostrop/AP/TT: För första gången nämns en siffra på vad britterna kan tänka sig att betala för brexit. Arkivbild
Publicerad av
TT - 06 aug 2017

Storbritannien är berett att betala upp till 40 miljarder euro till EU som en del av avtalet när man lämnar unionen. Det skriver tidningen Sunday Telegraph som citerar tre källor, väl insatta i britternas förhandlingsstrategi.

Detta är första gången ett bud från brittiskt håll hörs, skriver AFP. Från Bryssel har däremot mellan 60 och 100 miljarder euro tidigare nämnts, inofficiellt. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har inte velat tala några konkreta siffror ännu.

Tidningen skriver att britterna förbereder ett förslag till ett övergångsavtal. Detta skulle innebära att man erbjuder sig att betala 10 miljarder euro årligen i tre år efter att landet lämnat EU i mars 2019, skriver Reuters. Resten betalas ut i kombination med detaljerade diskussioner om handeln – för förmånliga villkor på det området även efter brexit är en förutsättning för att britterna ska öppna plånboken, enligt källorna.

Annons