Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jan, 21 2019
Senaste Nytt

Installerar Nederländernas största solcellstak

Scania satsar på att bli CO2-neutralt företag

Hela taket, motsvarande 55 000 m2 eller nästan åtta fotbollsplaner, på den här översiktsbilden av Scanias fabrik i Zwolle kommer att täckas av solpaneler.
Hela taket, motsvarande 55 000 m2 eller nästan åtta fotbollsplaner, på den här översiktsbilden av Scanias fabrik i Zwolle kommer att täckas av solpaneler.
Publicerad av
Peter Höök - 03 jul 2017

Scanias produktionsenhet i nederländska Zwolle kommer att utrustas med ett solcellstak nästan lika stort som åtta fotbollsplaner. Satsningen är ett led i strävan att bli ett CO2-neutralt företag 2020. 

Scania har tagit ett nytt steg i omvandlingen för att enbart använda förnyelsebar energi i produktionen.

Företagets fabrik i Zwolle, Overijssel, kommer att utrustas med det största solcellstaket i Nederländerna. Soltaket kommer att ha 22 000 solpaneler som tillsammans ger en energikapacitet på sex megawatt.

– Scania har utfäst sig att minska sitt koldioxidavtryck och genom hela organisationen tar vi initiativ liknande det i Zwolle för att öka energieffektiviteten. Vi har satt ambitiösa mål och är på god väg att uppnå CO2-neutralitet, säger Ruthger de Vries, Executive Vice President för produktion och logistik på Scania Nederländerna.

Solcellstaket är bara ett av flera initiativ som Scania har tagit i Zwolle för att fabriken ska uppnå CO2-neutralitet år 2020. Ett annat är vindkraft. I september 2016 inledde Scania Nederländerna ett samarbete med medborgarinitiativet ”Blauwinger Energie” och universitetet i Windesheim, för att bygga tre vindturbiner intill Zwolle-IJsselkanalen. Två av dessa kommer att stå på Scanias fabriksområde. Turbinerna i projektet ”Windenergie in Zwolle” kommer att ha en kapacitet på två till tre megawatt var, och kraftverken kommer bli 100 meter höga, och ha 100 meters diameter på rotorbladen.

Det kommande soltaket välkomnas av lokala myndigheter.

– Scania tillhör de ledande inom energiomvandlingen, säger Annemieke Traag, medlem i förvaltningsrådet för energi, miljö och europafrågor i provinsen Overijssel.

 

Annons

Annons

Annons