Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 23 2018
Senaste Nytt

SAAB Gripen E i luften

Lyckad premiärflygning

Foto: SAAB
Foto: SAAB
Publicerad av
Peter Höök - 16 jun 2017

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har genomfört en lyckad första flygning med nästa generations stridsflygplan, Gripen E. Klockan 10:32 torsdagen den 15 juni lyfte Gripen E för första gången. Flygplanet startade från Saabs flygfält i Linköping, med en testpilot från Saab. Premiärflygningen genomfördes i de östra delarna av Östergötland och varade i 40 minuter. Under flygningen kontrollerades flygegenskaper och grundläggande systemfunktioner. Landstället fälldes även in och ut.

– Flygningen gick smidigt och jag känner mig givetvis väldigt glad och nöjd nu. Flygplanet uppförde sig precis som förväntat och som vi har sett i våra simuleringar tidigare. Accelerationsprestandan är imponerande, säger Marcus Wandt, testpilot, Saab.

– Idag har vi för första gången flugit detta stridsflygplan, som är av världsklass. Vi gjorde det dessutom med en fullt ut kvalificerad mjukvara för det revolutionerande avioniksystemet. Detta kommer att ge våra kunder ett framtidssäkrat flygplan. Nu fortsätter vår flygprovverksamhet och under 2019 påbörjar vi leverans till både vår svenska kund FMV och Brasilien, säger Jonas Hjelm, Senior Vice President och chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Annons

Annons

Annons