Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 25 2018
Senaste Nytt

Stärker innovation med öppna data

Tillväxtverket i projekt för att främja användningen av öppna data

Foto: Tillväxtverket
Foto: Tillväxtverket
Publicerad av
Peter Höök - 15 maj 2017

Öppna data bidrar till att lösa samhällsutmaningar och skapa innovativa tjänster. Tillväxtverket får nu i uppdrag att främja användningen av öppna data. I uppdraget ingår att utveckla en plattform för utmaningsdriven innovation som offentliga aktörer kan använda till nya lösningar.

Öppna data är digital information som vem som helst kan använda. Det finns till exempel i appar som bygger på väderdata från SMHI, kartinformation från Lantmäteriet och statistik från SCB. Företag utvecklar också nya tjänster genom datadriven innovation.

-Nästa stora affärsidé kan komma från offentliga data. Därför är insatser som bidrar till att öka såväl utbud som efterfrågan av offentliga data betydelsefulla. Enligt en EU-studie finns det en tillväxtpotential på runt 10 miljarder kronor, säger Tillväxtverkets chefsstrateg inom området digitalisering, Lena Carlsson.

Uppdraget är ett pilotprojekt under 2017 till och med 2018 med en budget på 4,5 miljoner kronor. Arbetet ska genomföras i samarbete med Riksarkivet, Vinnova och Upphandlingsmyndigheten.

Annons