Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Reservkraft drivs med bränsleceller

Vätgasdrivna bränsleceller ersätter dieseldrivna reservkraftgeneratorer

Relacom har installerat en pilotanläggning
Relacom har installerat en pilotanläggning
Publicerad av
Peter Höök - 20 apr 2017

Den pilotanläggning som Relacom har installerat består av två bränsleceller som vardera ger en effekt på 5 kilowatt. Relacom har även ansvar för underhållsarbete och påfyllning av den vätgas som är bränsle i tekniken.

– Energibolag, teleoperatörer med flera står inför stora utmaningar eftersom nuvarande batteri­anläggningar inte har tillräcklig kapacitet att klara de kommande kraven som gäller för reservkraft. Bränslecellstekniken har den kapaciteten och har också fördelen att den är en hållbar och grön lösning, säger Thomas Persson, som är kundansvarig för projektet på Relacom.

Installationen har skett på uppdrag av Ballard Europe, som är en del av det globala bolaget Ballard Power System. Den nu aktuella lösningen innebär att man har ersätt det tidigare dieseldrivna reservkraft­aggregatet med miljövänliga bränsleceller som genererar el med hjälp av vätgas. Den enda rest­produkten blir ren vattenånga. När vätgasen dessutom produceras inom Sverige med elektrolys och vindkraft är processen helt klimatneutral.

– Hittills har bränslecellstekniken främst uppmärksammats som alternativ drivkälla för bilar. Men den är ju också ett smart och grönt alternativ i den här typen av stationära tillämpningar där den eliminerar de skadliga utsläppen från diesel och andra fossila bränslen, säger Mats Giss som är chef för Relacoms affärsområde Power.

– Vi är övertygade om att bränslecellstekniken har en enorm potential av många skäl, inte minst för miljöns skull. Inom Relacom har vi därför satsat på att bygga upp egen kompetens för installation, drift och underhåll av bränslecellsanläggningar, säger han.

-----

Annons

Annons

Annons