Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 25 2018
Senaste Nytt

Första danska oljefältet på över tio år startar produktionen

Tyska Wintershall och den danska regeringens partner, Northsea Foundation, inleder produktionen i Ravn-fältet. Foto: Wintershall.
Tyska Wintershall och den danska regeringens partner, Northsea Foundation, inleder produktionen i Ravn-fältet. Foto: Wintershall.
Publicerad av
Markku Björkman - 19 apr 2017

Det har varit tyst kring nya oljefält i Nordsjön, men nu börjar det svarta guldet att flöda från danska oljefältet Ravn. Följaktligen ser tyska prospekteraren Wintershall potential för ett nytt oljekluster runt Ravn.

Även om det har varit glest mellan upptäckterna av nya oljekällor, är den danska oljeåldern ännu inte över. Nu startar det första danska oljefältet produktionen i Nordsjön. Tyska Wintershall och den danska regeringens partner, Northsea Foundation, inleder produktionen inom det 4000 meter djupa Ravn-fältet i ett relativt avlägset område i Nordsjön.

Ravn - fältet upptäcktes 1986, men på grund av dess djupa placering och höga temperaturer, kunde fältet inte utnyttjas. 20 år senare, 2006, kunde Wintershall ta över fältet och utbyggnaden av Ravn- fältet bekräftades 2014 och nu flödar oljan rikligt från Ravn.

- Det handlar om ett fynd som tidigare var tekniskt alltför utmanande. Men tekniska utvecklingen och ett par nya aktörer bidrog till att det nu utvinns olja på en plats där man tidigare inte trodde att detta var möjligt, förklarade Birgitta Jacobsen, VD för Nordsjö Fund.

Det faktum att ett nytt fält nu producerar olja välkomnas även av danska oljeindustrins branschorganisation, Oil Gas Danmark.

- Vi har nyligen pekat på vikten av att skapa ny infrastruktur, också för att bevara befintlig infrastruktur, eftersom det gör att utvinning av andra fynd kan möjligen sättas igång. I allmänhet är detta av stor betydelse för förverkligandet av oljepotentialen i Danmark, eftersom det existerar huvudsakligen små förekomster i Nordsjön, förklarade Martin Næsby, VD för Oil Gas Danmark, för tidningen Berlindske Business.

 

Annons