Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 25 2018
Senaste Nytt

Framtidens fabriker utvecklas i nytt labb hos LTU

Bild: LTU
Bild: LTU
Publicerad av
Simon Matthis - 19 apr 2017

Hur kommer framtidens fabriker se ut? Ett nytt labb vid Luleå tekniska universitet ska förhoppningsvis vara en del av den utvecklingen.

– Tillverkningsindustrin måste bli smartare, mer energieffektiv och billigare, säger Valeriy Vyatkin, professor i kommunikations- och beräkningssystem, i ett pressmeddelande.

Enligt honom måstet vi byta fokus från storskaliga fabriker till mindre och mer flexibla produktionsenheter baserade på avancerad teknik och sofistikerad programvara. Det nya labbet på Luleå tekniska universitet ska vara en testbädd för forskning om datorer och kommunikation för industrins behov.

– Om vi ​​ska föra tillbaka tillverkningsindustrin till Europa, måste vi göra tillverkningen smartare, mer energieffektiv och till en lägre kostnad än som varit möjligt tidigare. Vårt labb är ett verkligt ”maskinernas internet”, olika enheter kan anslutas till ett fungerande system med mycket mindre ansträngning än hur det fungerar idag. Med hjälp av 3d-simulering kan vi dessutom omedelbart se hur systemet kommer fungera, ungefär som i ett datorspel, säger Valeriy Vyatkin.

– Det unika med labbet är att det finns tre olika automationsområden; ett robotbaserat automationssystem, ett system för fastighetsautomation och infrastruktur för energidistribution till fabriken. Dessa tre områden gör att labbet blir en perfekt testmiljö, säger Valeriy Vyatkin.

Ett av labbets viktigaste kännetecken är användningen av distribuerad automation. Det innebär att allt från maskiner och robotar till elnätsutrustning är anslutet till internet och forskarnas uppgift är att skapa mjukvara som förbättrar de olika enheternas förmåga att interagera med varandra. Om exempelvis en robot behöver mer ljus för att kunna läsa av en färg, ska den kunna ”prata” med systemet som styr belysningen.

– Vi arbetar med mjukvaruarkitektur för industriell användning av Internet of Things, sakernas internet. Dagens mjukvara har blivit så komplicerad att vi måste hitta ett nytt sätt att tänka. Vi försöker förenkla hur applikationer skrivs i de inbäddade datorer som finns i till exempel maskiner och robotar, säger Valeriy Vyatkin.

Annons