Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 25 2018
Senaste Nytt

Världens första privatfinansierade blykylda kärnkraftverk

indiskt investmentbolag investerar 1,85 miljarder kronor

Principskiss på blykyld kärnreaktor. Bild: Wikipedia
Principskiss på blykyld kärnreaktor. Bild: Wikipedia
Publicerad av
Peter Höök - 12 apr 2017

Nya investeringar och en revolutionerande stållegering har skapat oväntade möjligheter. Nu förbereds konstruktionen av en blykyld prototypreaktor i arktiska Kanada. Det redovisar miljonytta.se

I oktober 2016 köpte det indiska investmentbolaget Essel Group in sig i det KTH-avknoppade företaget Blykalla Reaktorer med 150 miljoner kronor – en investering som i januari 2017 ökades till 1,85 miljarder.

Företaget Blykalla grundades 2013 av Janne Wallenius, professor i reaktorfysik, tillsammans med Jesper Ejenstam och Peter Szakálos. Janne Wallenius är vd. Företaget är baserat i Stockholm med ett dotterbolag i Kanada.

Med den nya storinvesteringen i ryggen kan Blykalla inleda tillståndsprocessen för att så småningom uppföra världens första privatfinansierade kärnkraftverk med blykylning, en reaktortyp som räknas till fjärde generationen och som utvinner mer energi ur bränslet än dagens kärnkraftverk.

Blykallas reaktor blir liten, sex gånger tre meter och beräknas ha en livslängd på 30 år, och under den tiden behöver inget nytt kärnbränsle behöva fyllas på. Målet är visa upp en demonstrationsreaktor 2025.

Annons