Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 21 2018
Senaste Nytt

Bygger labb för automationssystem i industrin

Ska föra tillbaka tillverkningsindustrin till Europa

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Publicerad av
Peter Höök - 20 mar 2017

Under de senaste decennierna har stora delar av den europeiska tillverkningsindustrin flyttats till länder utanför EU. Valeriy Vyatkin är övertygad om att det krävs en förändring om Europa ska lyckas vända den trenden och menar att vi behöver byta fokus från storskaliga fabriker till mindre fabriker som är mer flexibla vad gäller mjukvaran. Det nya labbet på Luleå tekniska universitet är en testbädd för forskning om datorer och kommunikation för industrins behov.

– Om vi ska föra tillbaka tillverkningsindustrin till Europa måste vi göra tillverkningen smartare, mer energieffektiv och till en lägre kostnad än som varit möjligt tidigare. Vårt labb är ett verkligt ”maskinernas internet”, där olika enheter kan anslutas till ett fungerande system med mycket mindre ansträngning än hur det fungerar i dag. Med hjälp av 3D-simulering kan vi dessutom omedelbart se hur systemet kommer fungera, ungefär som i ett datorspel, säger Valeriy Vyatkin.

Ett av labbets viktigaste kännetecken är att allt från maskiner och robotar till elnätsutrustning i labbet är anslutet till internet. Forskarnas uppgift är att skapa mjukvara som förbättrar de olika enheternas förmåga att interagera med varandra. Om exempelvis en robot behöver mer ljus för att kunna läsa av en färg, ska den kunna ”prata” med systemet som styr belysningen.

– Vi arbetar med mjukvaruarkitektur för industriell användning av Internet of Things, sakernas internet. Dagens mjukvara har blivit så komplicerad att vi måste hitta ett nytt sätt att tänka. Vi försöker förenkla hur applikationer skrivs i de inbäddade datorer som finns i till exempel maskiner och robotar, säger Valeriy Vyatkin.

Annons

Annons

Annons