Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 21 2018
Senaste Nytt

Regeringen lägger lagförslag på att riva upp lex Laval

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2017

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Publicerad av
Peter Höök - 19 mar 2017

Regeringen har beslutat om propositionen Nya utstationeringsregler. Propositionen innehåller förslag om lagändringar som syftar till att stärka kollektivavtalens ställning för att den svenska arbetsmarknadsmodellen ska fungera bättre när det gäller skydd för utstationerade arbetstagare. Svenska fackförbund ska alltid kunna kräva ett svenskt kollektivavtal, ytterst med stöd av stridsåtgärder.

– Det här är ett viktigt lagförslag som utvecklar den svenska arbetsmarknads­­modellen. Jag välkomnar att arbetstagare kommer till Sverige från andra EU-länder för att jobba här. Men den fria rörligheten betyder inte att det är fritt fram att utnyttja människor. Konkurrensen mellan företagen ska bygga på kompetens, inte sänkta löner eller usla arbetsförhållanden, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

De föreslagna lagändringarna innebär att facket alltid ska kunna kräva ett svenskt kollektivavtal i förhållande till utstationerande arbetsgivare, ytterst med stöd av stridsåtgärder. Förslaget innebär således att lex Laval rivs upp genom att den så kallade bevisregeln tas bort.

Annons