Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 23 2018
Senaste Nytt

G20 förkastar inte längre protektionism

Ander Wiklund/TT: Robert Bergqvist är chefsekonom på SEB. Arkivbild.
Ander Wiklund/TT: Robert Bergqvist är chefsekonom på SEB. Arkivbild.
Uwe Anspach/AP/TT: USA:s finansminister Steven Mnuchin.
Uwe Anspach/AP/TT: USA:s finansminister Steven Mnuchin.
Publicerad av
TT - 18 mar 2017

Det är inte överraskande, men det är beklagligt att Trump-administrationens genomslag blir så här stort. Det är tyvärr den värld vi är på väg in i, med ökad protektionism, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till TT.

Uttalandet efter mötet i tyska Baden-Baden, där finansministrar och centralbankschefer från världens ledande ekonomier deltog, visar att tidigare tydliga uttalanden om att stärka frihandel och bekämpa protektionism inte längre finns med. Med ett mer blekt uttalande om att stärka handelns bidrag till världens ekonomier bryts därmed en tioårig trend om att tydligt förkasta protektionism.

Jag beklagar att våra diskussioner i dag inte lyckades nå en tillfredsställande slutsats, säger Michel Sapin, Frankrikes finansminister enligt AFP.

Inför mötet stod handel och klimat på agendan. Trumps tal om att sätta "USA främst" har bekymrat många länder och den amerikanske finansministern Steven Mnuchin skulle övertalas att hålla fast vid G20-ländernas långvariga antiprotektionistiska inställning. Uppenbarligen lyckades inte denna ambition.

Kan hota återhämtning

Bergqvist säger att USA:s hållning delvis kan vara ett hot mot den nya återhämtningen i världsekonomin.

Jag tror inte att det är ett hot mot konjunkturen i det korta perspektivet, men förutsättningarna för att få medel- och långsiktig återhämtning kan påverkas.

Vid en presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredagen förnekade Trump att han är isolationist i handelsfrågor.

Han har sagt att jobb ska flyttas tillbaka till USA, som behandlats orättvist. Han har också beordrat att USA lämnar frihandelsavtalet TPP och att frihandelsavtalet Nafta ska omförhandlas.

Mnuchin: omförhandla WTO

Mnuchin skakar av sig kritik om protektionism och kallar tidigare språkbruk av G20 för irrelevant.

Det som är relevant är vad vi enats om som en grupp: att stärka handelns bidrag till våra ekonomier och vi ska sträva efter att minska globala obalanser.

Han utesluter heller inte att USA kan kräva omförhandlade avtal inom ramen för Världshandelsorganisationen (WTO).

Trump har också uttalat skepsis mot att människan ligger bakom klimatförändringarna, och har lovat att satsa på USA:s gas- och oljeindustri. Dessutom har han i sin första budget bland annat föreslagit slopade pengar till FN:s klimatprogram samt att budgeten för USA:s miljömyndighet EPA kapas med en tredjedel.

Ingen klimatfinansiering

Och även en annan nyhet syntes nu i uttalandet från G20-mötet. Borta är löftena om att avsätta pengar till kampen mot klimatförändringar.

Det är också dessvärre ett tecken i tiden, säger Bergqvist.

Samtidigt pekar han på att det ännu är oklart exakt hur mycket av sin politik som Trump i realiteten får igenom.

Det vi har sett hittills är ju bara ord.

Annons