Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 23 2018
Senaste Nytt

Kopparfyndighet upptäckt i södra Australien

Bunker Bay på halvön Eyre i södra Australien. Wikimedia, kredit: Peter Neaum.
Bunker Bay på halvön Eyre i södra Australien. Wikimedia, kredit: Peter Neaum.
Publicerad av
Markku Björkman - 17 mar 2017

Ett australiensiskt resursföretag i Adelaide har stora förväntningar om att ett nytt djärvt borrprogram kommer att leda till en kopparprospekteringsboom i södra Australien.

ASX- noterade Investigator Resource, som förra året flyttade företagets huvudkontor från Brisbane till delstaten South Australias huvudstad Adelaide, meddelade nyligen om ett borrningsprogram på dess mineralfyndighet i Nankivel på halvön Eyre. Borrningen av det första hålet beräknas starta före slutet av april 2017.

Borrprogrammet ordnades efter att man i september 2016 upptäckte en stor mängd kopparhaltiga porfyrstenar i Nankivel. Porfyrkoppar används förvisso för produktion av koppar i de flesta länder i världen, men förekomsten av porfyr är någonting helt nytt för södra Australien. Porfyr finns endast på ett fåtal platser i Australien.

Undersökningsteamet påträffade mineraliserade porfyrstenar på en längd av 600 meter i samband med det första och hittills enda provborrningen.

Analyserna visade senare att dessa var ekonomiskt ofördelaktiga men däremot förekom porfyr i mycket hoppingivande intervaller med upp till 0,16 procent koppar och 0,47 gram guld per ton.

Fyndigheten ligger på Eyrehalvöns norra del, cirka 350 kilometer nordväst om Adelaide i orten Nankivel, bara 4 kilometer sydost om företagets silvergruva, en annan ny fyndighet i delstaten South Australia.

Här beslutade Forskarna att starta silverbrytningen mot mineralindustrins gängse uppfattning, när det gjorde upptäckten år 2011 och därmed hoppas man att kunna göra samma sak på Nankivel, men nu i en mycket större skala.

VD:n för Investigator Resource, John Anderson, sade nyligen att norra delen av halvön Eyre är en "oerhört spännande" plats när det handlar om att söka efter mineraler.

- Vi vet att området är rikt på mineraler, som ledde till skapandet av malmförekomsterna i Olympic Dam-området, men vi är fortfarande i ett alldeles för tidigt skede för att kunna förstå mineralsystemet i denna region.

På halvön Eyres östra del har forskarna redan identifierat förekomsten av JORC- grafit, men halvöns norra del är närmast outforskad.

Anderson sade att han var övertygad om att halvön Eyre har potential att bli en mineralutvinningsplats av världsklass. Han tillade också att upptäckten av porfyr skulle kunna bli "en enorm vitamininjektion" för mineralprospekteringsindustrin i södra Australien.

En prospektering skulle enligt Anderson, även gynna den sydaustraliensiska regeringens kopparstrategi, som syftar till att tredubbla statens årliga kopparproduktion till en miljon ton inom de närmaste två decennierna. Den ambitiösa planen skulle göra delstaten South Australia världens tredje största kopparproducent.

 

 

Annons