Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 23 2018
Senaste Nytt

Broeffekt i Malmö på andras bekostnad

Johan Nilsson / TT: Öresundsbron har inneburit att Malmö stärkts som regionalt centrum. Arkivbild.
Johan Nilsson / TT: Öresundsbron har inneburit att Malmö stärkts som regionalt centrum. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 16 mar 2017

Sedan broinvigningen år 2000 har 5 200 nya jobb skapats i Malmö genom etableringar av huvud- och specialistkontor, visar en sammanställning från Øresundsinstituttet.

Till största delen handlar det om verksamheter som flyttat från andra orter i södra Sverige, i vissa fall även från Danmark. På det viset har Malmö stärkt sin ställning som regionalt centrum.

I rapporten listas en rad gynnsamma faktorer som bidragit, till exempel närheten till den internationella flygplatsen Kastrup och den goda tillgången i Malmö på mark i attraktiva områden, som varit tillgängliga för exploatering.

Till Malmö lockas också företag för att det är lättare att rekrytera kvalificerad personal dit än till mindre orter i regionen. En kritisk massa har uppnåtts i Malmö, som möjliggör karriär inom avancerade tjänster utan att behöva flytta till Stockholm, konstaterar rapportförfattarna.

Totalt har ett 80-tal företag flyttat huvudkontor, regionala huvudkontor och specialistkontor till Malmö och av dem finns ett 60-tal kvar. De främsta branscherna är hus och heminredning, bil- och fritidsprodukter samt restaurang och livsmedel.

Annons

Annons

Annons