Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 27 2018
Senaste Nytt

Lönerna får inte fart på inflationen

Jonas Ekströmer/TT: Industrifackens frontlinje förmår inte fixa upp inflationen, enligt Nordea. På bilden fr v Anders Ferbe, ordförande i Metall, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, och Martin Linder, Unionen. Arkivbild.
Jonas Ekströmer/TT: Industrifackens frontlinje förmår inte fixa upp inflationen, enligt Nordea. På bilden fr v Anders Ferbe, ordförande i Metall, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, och Martin Linder, Unionen. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 15 mar 2017

Årets avtalsrörelse är inne i ett intensivt slutskede. Sista mars ska löneförhandlingarna, främst i industrin, vara klara för att sätta lönenormen för hela arbetsmarknaden.

Nordeas ekonomer tror att löneavtalen landar på en ökningstakt på drygt två procent och bara marginell löneglidning ovanpå det. Mycket talar för att bankens bedömare får rätt, en hel del liknar fjolårets avtalsrörelse som gav löneökningar på just 2,2 procent.

Historiskt lågt

Det är historiskt sett låga lönepåslag och innebär i sådana fall att Riksbanken inte får någon hjälp i sin inflationsjakt från arbetsmarknaden. Svenska löntagare och hushåll kan nog räkna med att den extremt låga räntan ligger kvar länge till, kanske längre än många väntar sig i dag, enligt Nordeaekonomen Susanne Spector.

Tidigare har en inflation på två procent ofta sammanfallit med löneökningstakter på runt 4–4,5 procent. Men det utrymmet finns nog inte nu, utan att det skulle påverka jobben negativt, enligt Spector.

Arbetsgivarna är heller inte särskilt sugna på att förhålla sig till inflationen över huvudtaget längre. Företagens priser sätts utifrån konkurrenssituationen på den internationella marknaden, inte efter den svenska inflationen, är deras budskap.

Ingen tror på målet

Det har blivit en förtroendekris för Riksbanken att arbetsgivarna har övergett inflationsmålet, säger Susanne Spector.

Även facken har påverkats av den under lång tid nästan obefintliga inflationen.

Om de faktiskt trott på högre inflation hade de lagt sig högre i sina krav, säger Spector.

Å andra sidan visar ny statistik från SCB att den underliggande inflationen i februari nådde den högsta nivån på sex år, och också Riksbankens mål på två procent. Men både Riksbanken och flertalet bedömare tror att den högre inflationen är tillfällig och att Riksbanken därför kommer att trycka räntegasen i botten ett bra tag till.

Annons