Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 24 2018
Senaste Nytt

Luleå tekniska universitets visar upp sin nya VR-studio

En tolv kvadratmeter stor vägg för att skapa virtuella världar

Luleå tekniska universitets nya VR-studio
Luleå tekniska universitets nya VR-studio
Publicerad av
Peter Höök - 14 mar 2017

En tolv kvadratmeter stor vägg att skapa virtuella världar och miljöer i. Det finns i Luleå tekniska universitets nya virtual reality-studio.

VR-studion, som har två 4K-projektorer, kommer att användas av forskare och studenter inom bland annat byggproduktion, arkitektur, malmgeologi och gruv- och berganläggningsteknik. I studion går det till exempel att skapa verklighetstrogna miljöer för stadsplanering och gruvforskning.

– VR-studion ger forskare och studenter möjlighet att genomföra studier av funktion och aktivitet i verklighetstrogna virtuella miljöer, som i dagsläget är svåra att simulera eller på säkert sätt nå i verkligheten. Interaktiva funktioner och 3D-teknik gör det möjligt att planera och styra olika händelseförlopp inom gruvbrytning, stadsutveckling och byggnation, säger universitetslektor Gustav Jansson, en av de ansvariga för planeringen av studiobygget.

VR-studion är finansierad med medel från Vinnova, Kempestiftelserna och Luleå tekniska universitets labbfond. VR-studion kommer att kunna hyras av externa aktörer för VR-tillämpningar, workshops, möten och presentationer.

Annons