Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 24 2018
Senaste Nytt

AP-fonder satsar miljarder på spel och tobak

Erik Johansen /AP/TT: Staten äger aktier i omtvistade spelbolag för drygt 2,7 miljarder kronor. Arkivbild.
Erik Johansen /AP/TT: Staten äger aktier i omtvistade spelbolag för drygt 2,7 miljarder kronor. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 13 mar 2017

Enligt den svenska staten är det olagligt för utländska spelbolag att bedriva verksamhet i Sverige. Samtidigt äger staten aktier i dessa bolag för drygt 2,7 miljarder kronor, skriver Dagens industri.

Staten är en stor investerare i bolagen genom aktieposter i fyra av de sex AP-fonderna. Flera av bolagen kommer runt lagen genom att driva nätverksamhet från utlandet.

Som vi tolkar det verkar bolagen från utlandet och omfattas inte av svensk lagstiftning. Om man är registrerad på exempelvis Malta är det maltesisk lagstiftning som gäller, säger Peter Lundkvist, ägaransvarig på Tredje AP-fonden, till tidningen.

I många länder är ägande i tobaksbolag kontroversiellt och i Sverige har många pensionsjättar sedan länge valt bort tobaksbolag.

Di:s kartläggning visar trots detta att de statliga AP-fonderna tillsammans äger aktier i tobaksbolag för 8,9 miljarder. Undantaget är Fjärde AP-fonden som har sålt av sina tobaksinnehav.

Den största innehavaren är Sjunde AP-fonden, med tre miljoner pensionskunder, som har aktier i tobaksbolag för nästan 4 miljarder kronor.

Vi ser inte att vi gör skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv genom att utesluta särskilda branscher, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägandestyrning vid Sjunde AP-fonden.

Annons