Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Nederländerna avstår ifrån att rösta digitalt

Holländare i röstkabinen vid tidigare parlamentsval. Foto: Wikimedia Common
Holländare i röstkabinen vid tidigare parlamentsval. Foto: Wikimedia Common
Publicerad av
Markku Björkman - 09 mar 2017

När nederländarna på onsdagen den 15 mars går till valurnorna gör de alltså sina val med papper och penna. Rösterna förs över på papper hela vägen till myndigheterna och frivilliga räknar rösterna för hand.

Enligt den nederländska underrättelsetjänsten har ryska, kinesiska och iranska hackare under det senaste halvåret gjort hundratals försökt att ta sig in i den nederländska regeringens datorer, rapporterar nyhetssändaren Yle.

Att använda papper och penna kritiseras dock av flera nederländska IT-företag vars nyutvecklade, och enligt deras mening garanterat säkra program och rösträkningsmaskiner inte längre behövs. Branschen befarar stora förluster på grund av uteblivna beställningar om trenden att rösta med papper och penna sprid även till utlandet.

Regeringen anser att det finns fog att bekymra sig för inblandning och falska nyheter i det nederländska parlamentsvalet, med hänvisning till den folkomröstning om ett samarbetsavtal mellan EU och Ukraina som ordnades i Nederländerna 2016.

Det anses allmänt att en majoritet av de röstberättigade röstade mot samarbetsavtalet på grund av falska nyheter som pumpades ut om Ukraina.

- En stor del av de argument som nej-sidan kom med lät ordagrant som Kremls Ukrainaretorik, säger Sijbren de Jong, strategisk analytiker vid Centret för strategiska studier i Haag, till Yle.

- De ukrainska ledarna ansågs vara fascister, korrupta och så vidare.

Det är ändå oklart om Ryssland låg bakom, men det finns alltså en stark misstanke om det.

Men det är inte bara utländsk inblandning i val som är ett problem. Också nederländska partier gör sig skyldiga till falska nyheter.

I februari blev Frihetspartiets Geert Wilders fast för att ha twittrat en fotoshoppad bild av partiledaren Alexander Pechtold från socialliberala D66 där han demonstrerade för bland annat sharialag i Nederländerna med Hamas-anhängare.

Och invandrarpartiet Denk har beskyllts för att använda sig av internettroll för att attackera människor som kritiserar partiet.

Det återstår därmed att se om papper och penna skyddar mot hackare.

Annons

Annons

Annons