Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 27 2019
Senaste Nytt

Automatiseringen skapar nya jobb

Ny studie från Boston Consulting Group om effekterna av Industri 4.0

Foto: NDC Solutions
Foto: NDC Solutions
Publicerad av
Peter Höök - 06 mar 2017

Det pågår ett skifte i tillverkningsindustrier och i lagerbranschen. Efterfrågan på automatisering, till exempel med automatiska truckar, AGVer, växer men även efterfrågan på en ny typ av arbetsstyrka som kan hjälpa till att förverkliga automatiseringens kraft.

I en studie visade nyligen Boston Consulting Group effekterna som Industri 4.0 kommer att ha på arbetsstyrkan. Självkörande lagertruckar, eller AGV:er, en av tio utvalda grundläggande tekniker som drivs av ett övergripande behov av automatisering för att minska kostnader och förbättra produktivitet och tillväxt.

En slutsats i studien är att det totala antalet jobb kommer att öka trots den ökade nivån av automatisering. I Tyskland, det land som valdes för studien, är det mest troliga scenariot att 350 000 nya jobb kommer att skapas i tillverkningsindustrin fram till 2025. Detta är ett mycket annorlunda scenario är vad som inträffat tidigare. Mellan 1997 och 2013 orsakade automatisering och förflyttning av produktionen utomlands en minskning med 18 procent i arbetsstyrkan medan produktionsvolymerna ökade.

Studien visade också att arbetsrollerna kommer förändras. I korthet kommer maskiner ta hand om rutinbaserat arbete medan kvalificerad personal kommer se till att alla maskiner presterar sitt allra bästa.

Annons

Annons

Annons