Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Ny tillverkningsprocess med extrema krav på renhet

Processen är till stor del automatiserad för att uppnå reproducerbara resultat

Foto: Lesjöfors
Foto: Lesjöfors
Publicerad av
Peter Höök - 28 feb 2017

Den tyska fjädertillverkaren Velleuer ingår sedan 2011 i Lesjöforskoncernen. Företaget har under många år varit en välrenommerad samarbetspartner till bilindustrin och producerar fjädrar, banddetaljer och stansdetaljer. För två år sedan inleddes ett projekt med en ledande leverantör till bilindustrin, där den färdiga produkten är en stansad aluminiumbricka med mycket höga krav på precision och renhet.

Produkten används för motorstyrning i förbränningsmotorer som ska möta de höga kraven på rening av avgaser. Utvecklingsprocessen tog 15 månader innan idén förvandlades till en färdig produkt. Genom en specialbyggd tvättmaskin i produktionslinjen rengörs, sköljs och torkas komponenterna innan de lindas upp på en rulle för kvalitetsgranskning och lagring inför leverans.

Ren produktion

Kvalitet genomsyrar varje moment i processen för att garantera högsta kundnöjdhet. Under utvecklingsprojektet genomfördes tester regelbundet för att säkerställa den höga nivån på produkten och representanter från beställaren fanns ofta på plats för egna kontroller. Den aktuella detaljen produceras i par i ett progressivt stansverktyg, anslutet till produktionslinjen där en flerstegstvättprocess rengör produkten och paketerar den med ett luddfritt mellanskikt för transport.

– När vi konstruerade processen var det av yttersta vikt att förhindra bildandet av metallskräp och repor. Vi har gått igenom samtliga apparater och maskiner för att optimera renhetsgraden, säger Thomas Woltring, produktionschef för banddetaljer på Velleuer.

I det specialbyggda testlabbet finns utrustning för kontinuerlig processbevakning och möjligheter till förbättring. Miljön är skapad för att upptäcka partikelstorlekar mindre än 200 μm och är till stor del automatiserad för att uppnå reproducerbara resultat.

Annons

Annons

Annons