Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Tyskland svarar med samma mynt om USA inför strafftullar

Tysk fordonstekniker informerar blivande kinesiska ingenjörer om Volkswagens golvkonstruktion på en av företagets fabriker i Tyskland. Foto: Volkswagen AG.
Tysk fordonstekniker informerar blivande kinesiska ingenjörer om Volkswagens golvkonstruktion på en av företagets fabriker i Tyskland. Foto: Volkswagen AG.
Publicerad av
Markku Björkman - 26 feb 2017

Gruppordföranden för CDU/CSU i tyska förbundsdagen, Volker Kauder, sade den 25 februari att Europa bör svara med samma mynt om USA:s president Donald Trump inför strafftullar eller andra handelshinder för tyska och europeiska produkter.

- Vi kan inte acceptera vad som helst, säger Volker Kauder i en intervju för Funke mediegruppen. Kauder betecknas ofta som Angela Merkels "högra hand".

Enligt Kauder måste Tyskland påminna USA om att båda parter brukar förlora då handelskrig bryter ut. Trump har hotat tyska biltillverkare med en gränsskatt på 35 procent för fordon som importeras till USA. Hans motivering är att skatten skulle bidra till att skapa jobb i USA.

Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel har för sin del sagt att EU borde fokusera på handel med Asien om Trumpadministrationen vidtar protektionistiska åtgärder.

Kina ersatte i fjol för första gången USA som Tysklands viktigaste handelspartner. USA passerades samma år även av Frankrike vad beträffar utrikeshandel med Tyskland.

Även EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini varnar USA:s president Donald Trump för att blanda sig i europeisk politik, och hänvisar till Trumps stöd för brexit.

Donald Trump har upprepade gånger välkomnat Storbritanniens kommande utträde ur EU.

Mogherini kom med sin kritik under sitt besök i Washington, där hon träffade den nya amerikanska ledningen.

- Vi blandar oss inte i USA:s politik, och europeerna hoppas att USA visar samma hänsyn, sade Mogherini.

Hon tillade att den europeiska gemenskapen är viktigare nu än för några månader sedan. Unionen är här för att stanna, sade hon.

Annons