Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Stora Enso Skoghall tar steget in i digitaliseringen

KM8 är en nyckelmaskin hos Stora Enso Skoghall

Foto: Stora Enso Skoghall
Foto: Stora Enso Skoghall
Publicerad av
Peter Höök - 15 feb 2017

Siemens har fått i uppdrag av Stora Enso Skoghall att modernisera kartongmaskin 8. Moderniseringen kommer att öka maskinens produktivitet genom en höjd maximal produktionshastighet och en ökad digitaliseringsgrad. Målsättningen är att låta KM8 bli en digitaliseringsreferens för Sveriges, och världens, pappersindustri. Siemens levererar en framtidssäker automationsinfrastruktur med optioner att höja digitaliseringsgraden vartefter.

KM8 är en nyckelmaskin hos Stora Enso Skoghall, där den står för hela tio procent av världensglobala produktion av vätskekartong. Den största kunden för Stora Ensos vätskekartongsproduktion är Tetra Pak. Moderniseringen av KM8 kommer att öka maskinens maximala produktionshastighet, från 900 till 1 000 meter kartong per minut.

KM8 togs i drift 1996 och är en av världens största kartongmaskiner med en årskapacitet på 440 000 ton. Beslutet om en modernisering tog dels utifrån att flera av maskinens automations- och drivkomponenter nått slutet av sin livscykel, dels utifrån en ambition att möta marknadens krav på högre produktivitet genom att öka maskinens digitaliseringsgrad och därigenom ta ett steg in i framtidens produktion, vad som ibland brukar refereras till som Industri 4.0.

– Det är fantastiskt att Stora Enso Skoghall proaktivt tar sig an de möjligheter som digitaliseringen av processindustrin medför. De har hela tiden varit intresserade och måna om att investera i en framtidssäker maskin, säger Andreas Michalik, affärsenhetschef för projektlösningar inom processindustrin på Siemens.

Siemens kommer att leverera en automationsinfrastruktur baserad på Sinamics drivssystem och framtida optioner på Simotics-motorer, ett DCS-system med kontrollsystemet PCS 7, samt SIPAPER standard, som är ett funktionskoncept specialanpassat for fiberindustrin. I leveransen ingår även ett smörgåsbord av digitala optioner, bland annat mobila operatörspaneler och det virtuella simulationssystemet SIMIT.

Annons

Annons

Annons