Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 21 2018
Senaste Nytt

Finlands regering vill förlägga Teslafabriken i Vasa

Finska Arbets- och näringsministeriet väljer att erbjuda Vasa som förläggningsort för Teslas planerade batterifabrik i Finland. Ministeriet motiverar sitt val med att Vasa har ett fungerande kluster av aktörer inom energibranschen.

Finland satsar på att få Teslas batterifabrik till Vasa i Österbotten. Foto: Tesla
Finland satsar på att få Teslas batterifabrik till Vasa i Österbotten. Foto: Tesla
Publicerad av
Markku Björkman - 14 feb 2017

Näringsministeriet i Finland har arbetat hårt för att få Teslas batterifabrik, Gigafactory, till Finland. Teslas representanter är mycket intresserade av att lägga fabriken i Vasa, säger näringsminister Mika Lintilä. Arbets- och näringsministeriet har nu valt att erbjuda Vasa som förläggningsort för Teslas planerade batterifabrik i Finland.

Ministeriet motiverar sitt val med att Vasa har ett fungerande kluster av aktörer inom energibranschen. Det blir dock ytterst Tesla som bestämmer var fabriken ska stå. Det rör sig om en investering värd flera miljarder euro och tusentals nya arbetsplatser.

- Finpro har utrett nio möjliga placeringsställen och på basis av prövningen erbjuder Finland staden Vasa som förläggningsort för fabriken, berättar näringsminister Mika Lintilä.

Det blir nu Vasa och Finpro som tillsammans förhandlar vidare med Tesla, när det gäller var Teslas fabrik i Europa ska placeras.

Finpro är en del av Team Finland-nätverk för att främja Finlands externa ekonomiska förbindelser och PR-arbete, inklusive internationalisering av företag och utländska investeringar i Finland. Dess syfte är att öka samarbete även mellan finländska företag inom olika sektorer.

Annons

Annons

Annons