Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Regeringen lägger nytt förslag om klimatlag

Sverige ska senast år 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären

Inga nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären efter 2045.
Inga nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären efter 2045.
Publicerad av
Peter Höök - 03 feb 2017

Regeringen har beslutat om förslag till ett nytt klimatpolitiskt ramverk. Det består av nya klimatmål, en klimatlag och ett klimatpolitiskt råd och baseras på förra årets överenskommelse inom den parlamentariska Miljömålsberedningen. Förslaget skickas nu till Lagrådet.

– Klimatlagen är historisk och innebär ett epokskifte för Sverige. Precis som vi ska ha ordning och reda i finanspolitiken så behövs ordning i klimatpolitiken. Det här är den viktigaste reform som vår generations politiker kommer att göra för Sveriges unga, våra barn och barnbarn. Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen föreslår, som ett långsiktigt klimatmål, att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Förslagen i lagrådsremissen bygger på Miljömålsberedningens överenskommelse, som presenterades i två delbetänkanden under 2016. Bakom överenskommelsen står Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, samt i vissa delar även Vänsterpartiet.

Förslaget ska nu granskas av Lagrådet innan det lämnas i form av en proposition till riksdagen i mars.

Annons

Annons

Annons