Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 21 2018
Senaste Nytt

Kinesisk batteribjässe in i Valmet

Kinesiska Catl vill köra om Tesla på marknaden för elbilsbatterier. Nu har företaget köpt en 22-procentig andel i Valmet Automotive i Finland.

Publicerad av
Daniel Hardwick - 30 jan 2017

Foto: Wikimedia Commons author Don McCullough from Santa Rosa, CA, USA

"Vi delar målet att inta en stark position på den europeiska elbilsmarknaden", heter det i en kommuniké från Catl-chefen Jia Zhou enligt nyhetsbyrån Reuters.

Catl (Contemporary Amperex Technology Limited) trefaldigade sin produktion av litiumjonbatterier för bilar förra året. Företaget har, enligt Reuters, som mål att produktionen ska fortsätta rusa, upp till 50 gigawattimmar år 2020.

Det skulle kunna göra företaget till en huvudkonkurrent till Kalifornien-baserade Tesla. Det amerikanska företagets "Gigafabrik 1", som nu är under uppbyggnad, är tänkt att komma upp i liknande nivåer. Och det handlar om en oerhörd marknad som är under uppbyggnad - bara gigafabrikens kapacitet motsvarar hela världens samlade batteriproduktion 2013.

Valmet i Nystad, norr om Åbo, tillverkade en gång i tiden bland annat cabrioleter åt Saab, och bygger numera bland annat Mercedes-Benz GLC.

Finland är också aktuellt i spekulationerna kring om Tesla ska bygga en produktionsanläggning i Europa. Staden Vasa, ungefär i höjd med Örnsköldsvik, meddelade i december att man "undersöker möjligheten att ansöka" om en Tesla-fabrik.

(TT)

Annons

Annons

Annons