Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Trump: Mexiko ska betala muren genom höjd importskatt

Amerikanska konsumenterna kommer i första hand att drabbas om USA väljer att beskatta importen från Mexiko, sade den mexikanska utrikesministern Luis Vide Garay.

Publicerad av
Markku Björkman - 27 jan 2017

- Om man beskattar exporten från Mexiko till USA, då blir produkter som avokado och platt-TV betydligt dyrare, sade Garay under natten till fredag ​​svensk tid enligt nyhetsbyrån Reuters.

Garay uttalade sig efter att USA: s president Donald Trump, hotat med att finansiera byggandet av den kontroversiella muren längs gränsen mot Mexiko genom att sätta 20 procents tull på import från Mexiko.

Mexikanska utrikesministern sade sig vilja samarbeta med Trump, men det är omöjligt för mexikaner att betala för muren, betonade han.

- Det handlar om vår värdighet och stolthet, sade Luis Vide Garay.

Mexikos ekonomiminister, Ildefonso Guajardo Villarreal tror inte att Trumps skatteidé kommer att fungera eftersom det är amerikanska konsumenter som kommer att få betala, sade han, enligt Reuters.

Den 26 januari meddelade Donald Trumps talesman att USA kan med importskattens hjälp tjäna in tio miljarder dollar årligen och därmed finansiera hela muren.

Cirka 80 procent av Mexikos export går till USA. Ungefär hälften av landets utländska investeringar under de senaste två decennierna har genomförts av grannen i norr.

Som ett resultat av Trumps upprepade krav på Mexiko att betala för gränsmuren, annullerade president Enrique Peña Nieto ett möte med USA: s president.

Mötet, som borde ha varit Trumps första möte som president med en ledande mexikansk politiker, var planerat att äga rum på 31 januari i Washington.

Annons